Olin pari viikkoa sitten ystäväni kanssa Siperian Marttojen saippuakurssilla. Kurssi oli vain yhden illan kestävä ja teimme siellä pari erilaista saippuaa muottiin.

 

Ensimmäinen saippua aloitettiin sulattamalla kookosrasvaa. Siihen sekoitettiin myöhemmin rypsiöljyä ja veteen sekoitettu lipeä, alemmassa kuvassa.

 

 

 

Koko homma sekotetettiin kiisselimäiseksi ja sitten lisättiin mausteet ja hajusteet. Toiseen, oliiviöljy-saippuaan tuli leseitä ja omenantuoksua. Ensimmäinen satsi tehtiin kookosrasvasta ja mukaan laitettiin kahvinporoja ja vaniljantuoksua.

 

 

Loppujen lopuksi kaadettiin kiisselimäinen saippua-aines muottiin jähmettymään. Saippuan tekemisessä on aineiden mittauksen ja lipeän sekottamisen kanssa oltava tosi tarkka. En selosta niitä enempää vaan kerron tässä vaan yleisesti saippuanteosta.

 

 

Parin päivän päästä palottelin saippuat ja laitoin ne tekeytymään. Noin kuukauden päästä tekemisestä saippuan pH on sopiva käyttöä varten. Kuvassa on oliiviöljysaippua missä on leseitä.

 

Saippuat on kuivumassa lehden päällä vielä parisen viikkoa. Käyn niitä silloin tällöin kääntämässä. Parin viikon päästä on paketointi ja saippuat lähtevät jakoon.

Tosi hauskaa hommaa on tämäkin! Alla on muutama opettajamme tekemä saippua. Ne innostaa jatkamaan tätä hommaa myöhemmin kotonakin.

 

 

kakkusaippua

 

sydänsaippua

 

mansikkasaippua

 

kahvikaakaosaippua