Kutuharju haastoi minut kertomaan teillekin tästä hyvästä uutisesta. Onneksi joskus jotain hyvääkin maailmassa tapahtuu.

Vihdonkin Brysselissä on tehty järkevä päätös mikä koskee jokaista, vauvasta vaariin. Uusi direktiivi koskee maitoa. Äitini ja isoäitini sukupolvi on vielä joutunut juomaan lehmänmaitoa mutta nykyajan lasten ei tarvitse siitä enää kärsiä vaan nykyisin saamme kaupanmaitoa.

Täten direktiivi määrää, että jokaiseen taajamaan on 1.3.2010 lähtien saatava automaatti mistä saa pelkästään kaupanmaitoa ja viisaat insinöörit ovat  tehneet voimiaan säästämättä töitä sen eteen, että samasta automaatista saa muutakin maistuvaa ja ravitsevaa elintarviketta kuin pelkkää kaupanmaitoa. EU:n vanhoilliset ovat päässeet valitettavasti määräämään automaatin mallista ja se muistuttaa jonkinverran eläintä mikä eli vielä viime vuosituhannellakin euroopan maatalousvaltaisilla alueilla. Tilanne tulee muuttumaan kun pääsemme uusissa vaaleissa äänestämään uudet, nuoret MEPpimme työhön päättämään yhteisistä asioistamme.

Kuvassa näet automaatin koekäytössä Vilhulanmäen kylän koulun edessä Suomessa. Kaupanmaitorobotin toiminta on hyvin yksinkertaista. Kun laitat parin euron kolikon oikealla, takaosassa olevaan oranssiin aukkoon niin saat alhaalla roikkuvan vaaleanpunaisen osan tämänpuoleisesta vetimestä tavallista kaupanmaitoa, ihanaa kurria litran verran. Halutessasi vahvempaa kamaa, sinun tulee painaa robotin päässä olevaa ylintä mustaa nappulaa niin saat sinistä kaupanmaitoa samanverran samalla euromäärällä. Kun taas painat alinta nappulaa niin sinulle annetaan ihanaa jugurttia mikä tulee ulos vasemmalla olevista ulokkeista kuten myös sininen kaupanmaito. Rasvaisemmat tuotteet ovat vanhanaikaisia eikä niitä nykyisin enää käytä kukaan.

Lasten ja lastenmielisten iloksi on kehitelty ihanan kevyt suklainen pehmytjäätelö joka tulee ulos kun nostat vähän häntää ja laitat kipposi alle. Eikä maksa paljon, parilla eurolla saat astiallisen. Joku on kaivannut tuotekehittelyn aikana kermaa ja kehittelytoimikunta on antanut sen verran periksi, että sitäkin  saa nyt tästä samasta automaatista. Silloin sinun täytyy pistää kolikkosi oranssiin reikään ja heiluttaa noin 4min vaaleanpunaisia heiluvia ulokkeita ja sen jälkeen kerma suihkuaa astiaasi.

Robotti on siitä ihmeellinen, että kaikki sen tarvitsemat osat ovat maan alla. Siellä on säiliöt missä kaupanmaitoa ja muita myytäviä tuotteita säilytetään. Kuvassa huomaatkin neljä isompaa uloketta mistä kaupanmaito ja muut tarvikkeet virtaavat ylöspäin ja ovat aina saatavilla ostajaa varten. Kauempana, taempana kuvassa näet harmaan täyttöaukon. Se on kauppiasta varten; sinne hän käy säännöllisin väliajoin lisäämässä tuotteitaan meitä kuluttajia varten.

Toimituksemme teki pienen kyselykierroksen Vilhulanmäen kyläyhteisössä. Viivi, 4v päiväkotilainen on todella tyytyväinen automaatin palveluihin. Hänestä parasta on hännän alta tuleva suklaajäätelö ja mielellään hän juo myös kaupanmaitoa. Viivi kertoi kauhuissaan, että hänen isoäitinsä on kuulema joskus joutunut juomaan lehmänmaitoa. Kiireinen perheenäiti kahden koiransa ja aikamiespoikansa kanssa huikkasi ohimennessään, että jo on saatu edistysaskel Vilhulanmäkeenkin ja oli kovasti tyytyväinen kun voi koirien- ja pojanulkoilutuslenkille käydä samantien kaupanmaito- ostoksilla. Bussikuski oli tauolla ja joi automaatin lähistöllä päivittäistä kaupanmaitolasillistaan. Hän kertoi automaatin muuttaneen koko elämänsä. Nyt ei tauoilla tarvitse enää lähteä käymään kotona kun palvelu pelaa näin lähellä bussivarikkoa.

Tyytyväiseltä vaikutti Vilhulanmäen väki. Lähden tästä käymään automaatilla ja haen oman kurrilitrani mukaan. Kokeeksi aion ottaa myös jäätelöä, pehmytjäätelö kun on ollut suosikkini jo vuosia. MAT-uutistoimista päättää tähän. Kuullaan taas.