1247516885_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Luin joitakin päiviä sitten Herbjorg Wassmon kirjan 'Lasi maitoa, kiitos' ja olen niin vaikuttunut että haluan suositella kirjaa jokaiselle joka lukemista harrastaa. Kirja kertoo yhdestä tämän päivän häpeästä eli nuorten tyttöjen kuljettamisesta idästä länteen ilotytöiksi.

Kirja ei ole mikään suora dokumentti asiasta mutta tarina on niin todellisen tuntuinen että voisi hyvin ollakin tosi. Kirjailija on lukenut kirjaa varten raportteja ihmiskaupasta ja vieraillut oikeudenistunnoissa. Tässä tekstiä kirjan kannesta:

" Viisitoistavuotias Dorte asuu liettualaisessa syrjäkylässä äitinsä ja siskonsa kanssa, ja hänen haaveensa ovat hyvin pieniä. Siksi hänestä tuntuu uskomattomalta, että häntä pyydetään lähtemään salaa Tukholmaan kahvilan tarjoilijaksi. Ja että hän suostuu. Että se on todella hän joka matkaa Audin takapenkillä halki Liettuan. Hän kuvittelee jo mielessään miten lähettäisi ensimmäiset rahat kotiin, ja kuinka ylpeitä äiti ja Vera olivat. Todellisuus on karumpi: Dorte kuljetetaan seksiorjaksi Norjaan."

Kirja on järkyttävä kuvaus siitä mitä tapahtuu nuorille, hyväuskoisille tytöille tänäänkin. "Naiskaupan uhriksi joutuneen 15-vuotiaan liettualaistytön selviytymistarina jättää lukijaan syvän jäljen. Se on pakahduttava kertomus epätoivosta ja koettelemuksista joita yhdenkään ihmisen ei kuuluisi kokea - 2000-luvun karua todellisuutta. Miksi tällaista tapahtuu juuri meillä, vauraissa pohjoismaissa? Kenellä on lupa murskata nuoren ihmisen haaveet?"

Luin viime viikonloppuna tätä kirjaa eräänä yönä aamuun saakka ja sain sen luettua kuudelta kun en voinut laskea kädestäni ennen kuin tiesin miten siinä loppujen lopuksi käy. Suosittelen!