Kirjoitin vuodenvaihteen jälkeen ilotulitteista ja niiden tuottamasta roskasta, tai oikeastaan kuvasin sitä täällä. Sain äskettäin viestin toimittaja Tuula-Maria Ahoselta ja linkin Roska päivässä-liikkeen sivuille http://koti.welho.com/jpeltora/roskaliike.html.  "Idea on aika yksinkertainen mihin me kaikki voimme helposti osallistua. "Roska päivässä -liikkeen jäsenen ei tarvitse täyttää jäsenlomakkeita eikä maksaa jäsenmaksuja. Riittää, kun ulos mennessäsi nostat päivittäin roskan maasta roskapönttöön ja haastat mukaan liikkeeseen vähintään yhden yhden uuden ihmisen. Sitoumus on ennen kaikkea sisäinen."

Tämän vuoden puolella Roska päivässä-liike on jakanut matkatuhkakuppeja. Hyvä, käyttökelpoinen idea, tässä suoraa tekstiä heidän sivuiltaan:  

 

NÄIN SAAT MATKATUHKAKUPIN ITSELLESI TAI LAHJAKSI


Tupakantumpit ovat maailman yleisin roska. Ne sisältävät lukuisia myrkyllisiä aineita ja maatuvat hitaasti.
Purukumit maatuvat myös erittäin hitaasti. Voit hyvin helposti ennaltaehkäistä näiden roskien maahan heittämisen tekemällä itsellesi/lahjaksi matkatuhkakupin/purkkapurkin:

Hae valokuvausliikkeestä ilmaiseksi vanha filmipurkki. Se on ilmatiivis, joten tumppi sammuu sinne hyvin nopeasti. Jos sinulla on diabeetikkotuttu, voit myös pyytää häneltä koeliuskapurkkeja. Ne ovat myös ilmatiiviitä ja pieniä, ja diabeetikko käyttää niitä vuosittain satakunta kappaletta.

Tähän asti diabeetikot ovat heittäneet niitä kertakäyttöisesti roskiin, mutta matkatuhkakuppeina/purkkapurkkeina nämä purkit voivat palvella ympäristönsuojelua lukuisten käyttökertojen ajan.

Jos haluat, valitse mieleisesi tarra, jolla koristelet purkin. Nyt purkki on valmis käyttöönotettavaksi, ja voit onnitella itseäsi merkittävästä ympäristöteosta!

                                        *****

Roska päivässä-keräykseen on jokaisen helppo osallistua liikkuessaan. Purkkien tuunailusta voi tehdä taitolajin, laittakaapa purkkeja blogeihin näytille. Tätä viestiä voi jatkaa ja roskien keräilyn ideaa voi viedä eteenpäin. Käykää katsomassa tuolta sivulta, liike on levinnyt jo hyvin laajalle. Sivuilla on linkit suomenkielen lisäksi kuudelletoista muulle kielelle. Jatketaan viestiä eteenpäin!