Koska olen itse kovin innostunut keramiikan teossa erikoisesti rakukeramiikasta, laitan tänne kuvasarjan oikeasti rakupoltosta. Aikaisemmin olen kertonut rakusta ainakin jotain täällä.

Työt tehdään ensin normaalisti käsin rakentaen tai dreijaten kuten tavallisessakin keramiikassa. Ne annetaan kuivua ja raakapoltetaan keramiikkauunissa. Tässä on yksi työni edestä ja takaa raakapoltettuna.

968236.jpg 968237.jpg

Tätä työtä en lasittanut muuten, laitoin vain hiusnauhaan vähän turkoosia lasitetta. Halusin työstä tumman koska työ on "surullinen tyttö".

968240.jpg

Tässä näet mitä rakupolton aikana tapahtuu; raakapoltetut esineet poltetaan kaasu-uunissa ja lämpö nousee aina tuhanteen asteeseen saakka. Polttamisen jälkeen työt nostetaan tulikuumina pelkistymään ja savustumaan meillä esim kannellisiin peltipurkkeihin. Lopuksi työt pikajäähdytetään vedellä ja pestään liiat noet pois.

968251.jpg

Raku-uuneja on monenlaisia, tässä yksi malli, kuvan uunista puuttuu kansi.

968246.jpg

Uuni valmiiksi täytettynä lasitetuilla töillä. Alimmainen punainen astia on esillä näillä sivuilla täällä, loppujen lopuksi astia muuttuikin melkein kokonaan mustaksi, punaista jäi vain vähän yhteen reunaan, ulkokuoren halusinkin mustaksi. Siis muuttui poltossa ja pelkistyksessä paremmaksi kuin olin sen tehnytkään. :o)

968262.jpg

Uuniin laitetaan tuli ja tavarat poltetaan valmiiksi. Aikamäärä vaihtelee erilaisten töiden ja uunin lämpötilan mukaan.

968254.jpg

Tulikuuma raku-uuni, polttamista voi kauempaa kurkistella polton edistyessä.

968238.jpg

 

 

Tulista touhua, tässä tuodaan esinettä pelkistymään pönttöön ja toinen on kannen kanssa valmiina laittamassa sitä kiinni heti kun esine on paikallaan. Pöntössä on jo toinen pieni esine pelkistymässä, siksi liekit lyö korkealle. Alemmassa kuvassa on esineet savustumassa ja pelkistymässä ja vierellä vesiämpäri ja vesiletku, kaiken varalta. Vasemmalla näkyy pihdit joilla palavia esineitä nostetaan uunista.

 

 

 

 

968250.jpg

Yksi keino pelkistämiseen on myös sanomalehtikäärö. Märät sanomalehdet laitetaan alle, palavaa materiaalia, sahanpurua, olkia, kuivia puunlehtiä yms, laitetaan päälle ja työ siihen pelkistymään. Pelkistymisaika riippuu aivan siitä millaisen lopputuloksen haluaa. Tosin hyvin usein tulee yllätyksiä.

968241.jpg

Pelkistämisen jälkeen jälkihapettamisen estämiseksi työt nostetaan veteen tai niiden päälle kaadetaan kylmää vettä. Tässäkin vaiheessa on oltava varovainen ettei vaan hajota hyvin herkkää työtä. Helposti työ hajoaa jos sille antaa liian nopean shokkikäsittelyn kuumasta kylmään, sanoo nimimerkki "kokemusta on".  

 

968239.jpg

Viimeiseksi työstä pestään liiat noet pois ja sitten vaan tutkitaan minkalainen lopputulos tällä kertaa on. Tässä on "surullinen tyttö" valmiina. Kummallista kyllä, turkoosi lasite hiusnauhassa oli muuttanut väriään aivan toiseksi, ruskeankeltaiseksi. Savun ja pelkistymisen avulla työn väri tuli sinertävän harmaaksi, melkein mustaksi kuten toivoinkin sen tulevan.

968263.jpg968264.jpg

Työn koko on noin 15x9cm.