Lomalla Etelä-Ruotsissa kiersin paljon näyttelyitä ja tapasinkin joitakin taiteilijoita työssään tai kävin heidän ateljeessaan. En halunnut kuvata kaikissa paikoissa ja aina se ei ollut sallittuakaan, mutta joitakin kuvia ja linkkejä laitan tännekin nähtäväksi. Ensimmäinen paikka perille päästyämme  missä kävimme oli keramiikkapaja. Sitä pitää veljekset jotka tekevät töitä gallerian ja myyntipisteen yhteydessä olevassa huoneessa ja sinne voi mennä katsomaan myös dreijausta. Paikalla on pihalle rakennettu pieni huvimaja missä kuka tahansa voi kokeilla dreijaamista ja keraamikkoveljekset kouluttavat muitakin alan töihin. Ostin paikalta  pienen kannun muistoksi.

1855935.jpg

Yksi mieleenjäänyt paikka oli vanha navetta missä Joel Lundbergin upeita lyijylasitöitä oli myytävänä ja esillä näyttelyssä. Siellä kuvasinkin paljon, yksi kuva, suosikkini, oli jo esillä edellisessä matkapostauksessa.

1855958.jpg

Tosi kaunis ikkuna, näissä kuvissa lasi ei aivan pääse kunnolla hohtamaan kun takana on näyttelytilan seinät.

1855965.jpg

En pistäisi ollenkaan pahaksi jos saisin yllä olevan oven koristamaan kotiani.

1855972.jpg

Tästä työstä tykkään erityisen paljon, kuten myös näistä sinisistä lasiveistoksista.

Kerran kiertelimme Båstadin yläpuolisillä kukkuloilla ja siellä kävimme Nivå125- galleriassa. Silloin oli esillä Anna Kraitz'in huonekaluja ja posliiniesineitä. Paikalla oli myös Mårten Medbon lasiesineitä. Lasit ovat kyllä kauniita mutta ehkä vähän liian kirkasta ja kirjavaa suomalaiseen makuun. Galleriassa oli myytävänä kaikenlaista tavaraa kankaisista meikkipusseista ja pyyhkeistä keramiikkaan ja pieniin tauluihin.

Kiersimme yhden Ruotsin tunnetumman monipuolisen taiteilijan, Ernst Billgrenin näyttelyn jonka löysimme kun menimme katsomaan yhtä toista näyttelyä missä oli paljon sekä maalaus- että veistotaidetta useammalta näytteilleasettajalta. Billgrenin maalaukset olivat tuttua Billgreniä eläinhahmoineen, mutta jotenkin jättivät kylmäksi, hänen veistoksistaan kyllä pidän. Monien muiden taiteella oli ainakin tällä kertaa paljon enemmän sanottavaa.

Yksi loman parhaista päivistä oli kun pääsin Båstadissa asuvan enoni mukaan kylään Sven Lingardszin s. 1944, ateljeekotiin. Hän on Ruotsissa syntynyt mutta muutti perheensä kanssa jo alle kouluikäisenä Amerikkaan. Sieltä hän palasi 1963 Ruotsiin ja asui välillä Itävallassa mutta nyt asuu perheineen aivan maalla hienossa vanhassa talossa. Talonsa ja ateljeensa hän on itse rakentanut vanhalla tekniikalla niin, ettei niissä ole käytetty nauloja ollenkaan, pelkkää puuta.  Oli mielenkiintoista kuunnella hänen kertomustaan töistään ja töiden tekemisestä, matkustamisesta ja muusta. Hän kyseli myös paljon Suomen taidejutuista ja yritin kertoa mitä osasin. Eniten pidän hänen grafiikastaan ja joistakin installaatioista joita oli esillä hänen studiossaan.

Matka oli kaikenkaikkiaan mielenkiintoinen enkä kotoa lähtiessäni tiennyt miten paljon pääsen näkemään taidetta ja tutustumaan taiteilijoihinkin. Kun ajelimme maaseudulla, niin vähän väliä oli kylttejä keramiikka- tai muihin näyttelyihin. Kaikkiin ei voitu pysähtyä vaikka aika monessa kävimmekin paikan katsomassa. Viimeisenä matkapäivänä vietimme  yhden suvun vanhimman 80-vuotissynttäreitä. Juhlat pidettiin oikein vanhanajan herraskartanossa. Kartanon  ravintolan  seinälle oli hauskasti maalattu omistajaperheen kuva. Taitaa olla kuva 60-luvulta, ainakin tyylistä päätellen.

1856191.jpg