Kerroin täällä kurssista missä teimme paperia luonnonmateriaaleista ja kierrätyspaperista.  Täytyy myöntää, että jotkut meistä revimme sekaan myös uusia papereita sopivan värin saamikseksi mutta ei kai sillä niin väliä kun pääasia oli itse tekeminen. Omissa papereissani mm sininen oli kokonaan tehty pankin kirjekuorista, niitä kun velalliselle tipahtaa usein postilaalaatikkoon.  Eija ja Aimarii kyselivät jotain  tarkemmin  ja tässä vielä muutama kuva ja kerrontaa siitä touhusta.

1941973.jpg

Kääpäsienet pienensimme aika pieniksi puukolla ennen keittämistä, vaalea ja tumma sieni eri eriin.  Keitimme sieniä, olkea ja ruohoa kidesoodan kanssa niin kauan että ne pehmenivät kunnolla. Sieniä keittäessä hajuhaitta oli melkoinen mutta senhän kestimme kun tuloksena oli eksoottista kääpäpaperia.

1941967.jpg

Olikisoppaa kiehumassa ja vieressä näkyy vähän ruohokeittoa.

1941979.jpg

Tässä tehdään ihanaa suklaapirtelöä - ei vaan kääpäsieniä soseutetaan niin pieneksi hakkelukseksi että se muotoutuu viiran päällä paperiksi.  Kukahan noin rumasti jonkun nimen peitti tehosekoittimesta?

1941953.jpg

Ylhäällä on kaksi vanhaa viiraani ja etualalla olevan päällä on puukehikko jonka avulla saa paperin reunat suoremmaksi ja tukevammaksi paperia nostettaessa.  Viirani ovat jo vanhoja, olen tehnyt paperia ensimmäisiä kertoja tämän vuosisadan alussa, vanhetessa viiran verkko venyy ja paperista ei tule enää kunnollista.  Viira on siis kehikko minkä sisään  on kiristetty verkko. Puisista kehyksistä nostetaan paperimassaa verkon päällä ja se kaadetaan kuivumaan paikkaan missä on alla imukykyistä ainesta, sanomalehtiä, pyyhkeitä yms.

1933340.jpg

Tässä vielä kerran esimerkit vasemmalta olki-, ruoho- ja tummasta sekä vaaleasta kääpäpaperista.

Edit 2.10

Samalla paperikurssilla oli toinenkin blogilainen, Hanna Haaveillen-blogista. Käypäs kurkkaamassa hänen kauniita papereitaan täällä.