"Grafiikka-nimitys tulee kreikkalaisesta sanasta grafein = kaivertaa, piirustaa, kirjoittaa. Se on kuvataiteessa yleisnimitys menetelmille, joilla taiteilijan valmistamista painolevystä voidaan vedostaa kuvia paperille tai muulle materiaalille. Kuva tehdään painolaatalle peilikuvana ja vedostetaan prässillä. Monivärigrafiikassa valmistetaan yleensä jokaista väriä varten oma painolaattansa.

Grafiikassa taiteilija luo uniikkityön sijasta kuvapohjan tai kuvapohjia, joista lopullinen työ painetaan eli vedostetaan. Näin syntynyt vedos ei ole taideteoksen kopio, vaan itsenäinen taideteos, alkuperäinen grafiikanlahti."

 

818480.jpg

818478.jpg

Tässä on muutamia harjoitustöitä, metalligrafiikalla tehtyjä. Uskon, että ainakin yhdestä kuvasta arvaatte mallin, muut onkin syntyneet lähinnä mielikuvituksesta.

818476.jpg

818517.jpg

Osassa näistä töistä olen käyttänyt myös akvatintaa millä saadaan osa kuvasta tummemmaksi. Kuparilevyä mihin työ on piirretty/raapustettu, pidetään tietty aika "myrkkyliemessä" ja peitetään lakalla ne alueet jotka halutaan vaaleammiksi. Grafiikka on mielenkiintoista mutta en ole tätä kovin paljon tehnyt kun savi vei sydämen melko aikaisessa vaiheessa.