Monta vuotta on ollut mielessä että haluaisin kokeilla aronianmarjoilla langan värjäystä vaikka olen kuullut, lukenut ja nähnyt marjoilla värjäämisestä negatiivista tietoa. Tänä syksynä marjoja on ollut valtavasti ja keräsin niitä värjäykseen jo viikkoja sitten. Viime maanantaina oli tilaisuus kokeiluihin ja aloin hommiin.  Positiivista tietoa ja oppia marjoilla värjäämiseen sain täältä.

1974302.jpg

Aronianmarjoja minulla oli noin 6 litraa ja ne seisoivat pihalla kattilassa pari viikkoa kun ei ollut sopivaa aikaa värjäämiseen. Kattila oli täyttynyt sadevedellä ja poistin siitä litran verran, kattilaan jäi vain vähän vettä kun aloin keittää marjoja. Keitin reilun tunnin ja jäähtyneenä siivilöin liemen joka oli tosi tummaa ja vahvaa.

Lisäsin liemeen Nalle-lankaa 150g ja tässä tein oman pääni mukaan eli en vyydittänyt löysällä kerällä ollutta lankaa vaan laitoin langan liemeen sellaisenaan, löysästi kerällä. Näin olin värjännyt ennenkin noin vuosi sitten ja värjäys onnistui silloin hyvin kun lanka on niin ilmavasti kerällä. Kuumensin liemen 60-90 asteeseen ja pidin sitä siinä noin tunnin, otin langan pois hetkeksi, lisäsin alunaa puretukseen 15g/100g lankaa ja laskin langan takaisin liemeen. Annoin langan olla alunaliemessä noin 60-90 asteen kuumuudessa vielä tunnin verran ja jäähdyttelin, huuhtelin langat kunnolla. Lopputulos oli tosi tumman violettia lankaa.

Tässä vaiheessa kello oli jo 04 aamuyöllä mutta värjäysliemi näytti niin hyvän väriseltä että lisäsin sinne hiukan purkinlopusta punaista karkkiväriä ja laitoin loppuyöksi likoon vielä toisen 150g lankakerän.

Aamulla jatkoin ja kuumensin jälkiliemen ja huuhtelin langan.  Tässä on tulos täysin kuivuneena.

1974299.jpg

Oikealla on ensimmäinen värjäyserä, vasemmalla toinen. En tiedä miten tämä kestää valoa tai miten kauan väri kestää mutta värjääminen oli hauskaa ja tuloskin mielestäni ihan hyvä. Kerät on läpivärjäytyneet.